otok Vis

Informacije o otoku Visu i Komiži

island of VisUkoliko volite atmosferu malog mediteranskog otoka gdje se lako možete biciklom ili skuterom prevesti s jednog njegovog kraja na drugi, a do skrivenih uvalica se spuštati kroz borove šumice i niz kozije stazice, onda ćete Vis zasigurno obožavati.

Sam otok je oduvijek imao posebno značenje na Jadranu. Zbog njegove strateške važnosti vodile su se pomorske bitke još od doba Ilira. Otok je sve do pred destak godina bio zatvoren za posjetitelje, pa je postao ekološki čist, a očuvana je i njegova izvorna prirodna i kulturna ljepota. Jedina m jesta na otoku su Vis i Komiža, a po uvalama možete naći osamljene konobe gdje se dobro jede. Centralni dio otoka pretežno je zasađen vinogradima. Vis ima sve preduvjete za dobar odmor.

Povijest Komiže

Komiža je ribarsko naselje čijom vizurom dominira kula Grimaldi izgrađena u vrijeme mletačke vladavine u 16. st. - Danas je tu Ribarski muzej koji izlaže vrlo zanimljive ribarske mreže i alate, te posebnu vrstu ribarskog broda tzv. Falkušu. Brod je građen kako bi se mogao brzo kretati, a kad stigne na odredište skida mu se gornji dio čime se pretvara u ribarski brod. Samostan Sv. Mikule na brdu iznad komiške uvale star je vjerojatno oko 1000 godina. Kažu da je tu našao zaklon Papa Aleksandar III (12. st.) od oluje koja ga je zatekla kod Palagruže.

Saint NicholasInače Sv. Mikula (Nikola) je zaštitnik Komiže i svake godine 6. prosinca njemu u čast spaljuje se falkuša. Događaj koji zbog bogatog kolorita i sadržaja svakako treba doživjeti. Na komiškoj gradskoj plaži nalazi se renesansna crkvica poznata kao Gusarica. Uz nju je vezana legenda o gusarskoj krađi slike Majke Božje prilikom pljačkanja Komiže u 16. stoljeću, nakon čega je gusarski brod potopljen u oluji, a jedina preživjela s broda bila je upravo slika Majke Božje. More ju je izbacilo na plažu ispred spaljene crkvice, a Komižani su potom ponovno dali sagraditi crkvu kojoj su dali ime Gusarica.

Gdje još otići- Biševo and Palagruža

the Blue CaveBudući da je Vis otok očuvane prirode, zasigurno ćete rado otkrivati svaki djelić njegovog tla. No, treba naglasiti da Vis ima još bogatije podmorje koje zaista vrijedi istražiti. N asusjednom otočiću Biševu, nipošto nemojte propustiti posjetiti Modru špilju, jedinstven primjer prirodne ljepote. U špilju vodi ulaz koji je visok jedva 1,5 m iznad površine mora, pa je ulazak opasan, a čak i nemoguć kada puše jugo. Između 11 i 12 sati, sunčeve zrake ulaze u špilju kroz dio ulaza koji se nalazi ispod mora, prelamaju se stvarajući čarobnu modru svjetlost. Voda svjetluca i obasjava stijene čak i na dubini do 16 metara. island of Palagrusa Ukoliko volite morska prostranstva, zasigurno ćete uživati na Palagruži, arhipelagu otočića koji su među najudaljenijima od hrvatske obale. Tu ćete na svim stranama horizonta vidjeti samo more. N avećem otoku, Velikoj Palagruži. Nalazi se svjetionik izgrađen još u 19. stoljeću , koji je i danas među najjačima na Jadranu.

Gdje otići na kupanje

beachesU Komiži se ide na kupanje na plažu Gusarica. No pravi doživljaj prirode, ljepote i čistoće mora doživjet ćete u nekoj od usamljenih uvalica izvan većih naselja. Najbrojnije su na južnoj strani otoka, gdje se nalazi nesvakidašnja plaža poput Stinive, koja je zatvorena stijenama prema moru i ima prolaz za brodice široke svega 3 metra, dok se plađža širi na otprilike 30 m širine. Odmah pored nalazi se Mala Trovna u kojoj se nalazi ribarska kuća u kojoj se dobro jede. Južnom obalom nižu se još Pritišćina, Taleška, Srebrena, Milna...

island of BisevoUglavnom je pristup do tih uvala pješice po kozijim stazama ili brodicom. Obalesusjednog otočića Biševa su strme, te osim na nekoliko plaža i uvala, pristup s kopna nije moguć. U uvali Porat nalazi se lijepa pješčana plaža, a možete se kupati (ili roniti) i u Modroj špilji, otkrivajući nove nijanse boja koje se prelamaju na vodi.

Različite lokacije u blizini

information about Komiza and Vis

[top]